Υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με τα τρόφιμα που παχαίνουν  με πολλές διάφορες γνώμες να ακούγονται και όχι από το στόμα ενός ειδικού.

Πρέπει να κάνουμε  τα πράγματα λίγο πιο ξεκάθαρα, βασιζόμενοι σε καθημερινά θέματα διατροφής.

 

Τα καρότα σας παχαίνουν;

Αυτό είναι χωρίς αμφοβολία  ίσως μια  από τα πιο επίμονες προκαταλήψεις, δεδομένου ότι το καρότο περιέχει μόνο 41 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, το οποίο είναι πραγματικά μικρό (για παράδειγμα, ένα μήλο περιέχει 52 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). Ο μύθος ότι τα καρότα θα είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε θερμίδες προέρχεται από τη σύγκριση του με άλλα λαχανικά: Ενώ μαρούλι,  ο μάραθος  και το αγγούρι εξακολουθούν να περιέχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά αυτό το είδος σκέψης  δεν έχει κανένα νόημα. Είναι τόσο ξεπερασμένο  όσο και λανθασμένο να βασιζόμαστε  αποκλειστικά στις θερμίδες, διότι τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος είναι  που έχουν μεγαλύτερη σημασία. Πράγματι, 10 γραμμάρια λευκής ζάχαρης περιέχουν επίσης 41 θερμίδες, αλλά πώς να φανταστεί κανείς ότι μια κουταλιά λευκής ζάχαρης έχει το ίδιο αποτέλεσμα στο σώμα με ένα ακατέργαστο καρότο; Το πρόβλημα είναι η πρόσληψη θερμίδων χωρίς βιταμίνες.  Σημαντική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό για την υγεία των κυττάρων μας για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και ακόμα περισσότερο κατά της φλεγμονής που κάνουν  στρώμα κυτταρίτιδας. Τέλος, για να μην ανησυχείτε από τα σάκχαρά  θα πρέπει να καταναλώνεται μαγειρεμένο και μέχρι 900g ανά μερίδα! Μπορώ να σας πω ότι το καρότο παραμένει ένα καλό για την υγεία λαχανικό .

 

Τα αυγά σας παχαίνουν;

Πρέπει να σταματήσω να τρώω αν η χοληστερόλη μου είναι πολύ υψηλή;

Μια άλλη εδώ και πολύ καιρό  λανθασμένη αντίληψη είναι η κατανάλωση  των αυγών λόγω της χοληστερόλης που βρίσκεται στον κρόκο αυγού. Πράγματι το αυγό περιέχει πολλή χοληστερόλη, αλλά  περιέχει και πολλές λεκιθίνες που μειώνουν την απορρόφησή της. Από την άλλη πλευρά, το επίπεδο της χοληστερόλης εξαρτάται από το 70% της δραστηριότητας του συκωτιού μας, το οποίο αφορά ιδιαίτερα τα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη στα βιομηχανικά τρόφιμα (τυριά, λουκάνικα, αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής) και λίπη ζωικής προέλευσης (βούτυρο, μπέικον, κ.λπ.) και αλκοόλ. Τέλος, η κατανάλωση ενός αυγού στο πρωινό κάθε πρωί μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να μειώσουμε  τη χοληστερόλη μας . Έτσι, μην απομακρύνετε τον κρόκο αυγού, που είναι ένα από τα πιο καλά και υγιεινά τρόφιμα!

Το φούσκωμα στην κοιλιά μπορεί να έχει διαφορετικό λόγο. Στην περίπτωση των οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών φασολιών, αυτό οφείλεται συνήθως σε όχι επαρκές μαγείρεμα  και η  έλλειψη μουλιάσματος δεν οφελή  την απομάκρυνση των σακχάρων από το έντερο. Έτσι, καταναλώνετε τα αποξηραμένα φασόλια σας μετά από  βράσιμο αφού τα εχετε  μούσκεψει και μαγειρέψτε τα. Από την άλλη , μην συγχέετε το πρήξιμο ή την αίσθηση φουσκώματος με την  αύξηση βάρους ή θερμίδων! Τα κράκερ είναι ελαφρά στο στόμα αλλά πολύ πιο θερμιδικά! Τα όσπρια ωφελούν  περισσότερο απέναντι στο φούσκωμα που κάνουν. Πλούσια σε φυτικές ίνες, το άμυλο που διεγείρει το μικρό πάγκρεας και τις πρωτεΐνες κορεσμού, τώρα μας ενθαρρύνουν  να καταναλώνονται   καθημερινά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

 

Τα ζυμαρικά σας παχαίνουν;

Το ίδιο το ζυμαρικό (όπως και άλλα δημητριακά) δεν σας παχαίνουν αν το φάτε σε λογικές ποσότητες, σε ολόκληρη τη ½ ή πλήρη φόρμα και με το μαγείρεμα «al dente». Στα  καρύκευμα τους πρέπει να δώσετε την προσοχή σας. Και μια φορά δεν είναι συνηθισμένο: τίποτα καλύτερο από μια σπιτική μακαρονάδα συνοδεία με καλά εποχιακά πράσινα λαχανικά, ένα υγρό κρόκο αυγού ή ένα ψάρι ή τυρί και ένα ψιλοκομμένο φιλέτο με καλό λάδι ελιάς. Μια ευχαρίστηση για το στόμα χωρίς να ρισκάρετε ότι θα παχύνετε.

 

Το ρύζι σας παχαίνει;
Όπως τα ζυμαρικά,  έτσι και το ρύζι είναι ένα σύνολο πολύπλοκων σακχάρων.  τα σάκχαρα  ευθύνονται ενεργά για την  αύξηση του σωματικού βάρους. Έτσι   το μακρύκοκο ρύζι όπως το ρύζι basmati ή το ρύζι της Ταϊλάνδης σέβονται την σιλουέτα σας . Πράγματι, έχουν ένα άμυλο του οποίου ο γλυκαιμικός δείκτης είναι χαμηλότερος από αυτόν των ζυμαρικών. Ένα κανονικό  ρύζι ή ρύζι  basmati ½ έχει  θρεπτικά οφέλη μέσω της πρόσληψης ινών και μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια με εποχιακά πράσινα λαχανικά και κρέας ή ομελέτα ή ακόμα και νόστιμο στιφάδο με φακές. Παρομοίως, η αντικατάσταση του φρέσκου ψωμιού με κράκερς ή άλλα μεταποιημένα προϊόντα δεν είναι απαραίτητα καλή ιδέα. Για τον ίδιο αριθμό θερμίδων (ένα πακέτο κράκερ περιέχει τόσες θερμίδες όσο 40 με 50 γραμμάρια φρέσκου ​​ψωμιού. Τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα περιέχουν περισσότερο αλάτι και κορεσμένο λίπος από μια  φέτα φρέσκο ​​ψωμί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *